Autodiefstal door middel van zogenaamde 'relay attack' is momenteel zeer actueel. 

Wat is relay attack?

In de pers worden verschillende diefstalmethodes aangehaald, waarbij dieven gebruik maken van nieuwe technieken zoals het zogenaamde 'relay attack'. Doelwit zijn voertuigen die zijn voorzien van 'keyless entry' en 'keyless start of go'. Het signaal van de zogenaamde “smart key” wordt illegaal afgelezen en verlengd. Waar normaal de afstand tussen voertuig en handzender max. één meter moet zijn om hem te kunnen openen, kan dit nu op een afstand van enkele honderden meters door het signaal te kopiëren en te 'verlengen'.

Het gaat hier dus over auto's met een startknop en auto's waarbij het niet nodig is om de auto te starten via een contactslot. Om uzelf hier tegen te beschermen, wordt vaak de tip gegeven om autosleutels in een gesloten metalen blik of in aluminium folie te stoppen.

Kiwa SCM adviseert om niet blind te vertrouwen op deze maatregelen, maar deze eerst zelf te testen. Uit de praktijk blijkt namelijk dat niet elke maatregel even effectief is. De effectiviteit kan zelfs per voertuigmerk verschillen.

De effectiviteit is eenvoudig te testen door, bijvoorbeeld, de autosleutel in een gesloten metalen blik te stoppen en te kijken of het voertuig nog geopend en/of gestart kan worden.

Bron: Kiwa SCM